
Zwemvijver = vijver & zwembad in één totaaloplossing

Naar gelang stijl en smaak kan de zwemvijver er eerder uitzien als een vijver of eerder als een zwembad. Kwestie van persoonlijke voorkeur.
Er zijn heel wat redenen om te kiezen voor een zwemvijver. Zo kan het dubbele nut een argument zijn: een vijver én een zwemgelegenheid voor wie niet kan kiezen tussen de twee.
Een andere reden is de makkelijke integratie in het tuinontwerp. Het geeft een poëtische, waardevolle toets aan de tuin.

Ook tijdens de koude jaargetijden en bij slecht weer geniet je volop van het uitzicht over de zwemvijver. Allerlei modellen zijn mogelijk, van eenvoudig strak over natuurlijk ogend tot luxueus fantasievol.
De technologie van zwemvijvers is de laatste jaren met rasse schreden vooruit gegaan. Zwemvijvers zijn vriendelijk, zowel voor de mens als voor de natuur. Er worden geen ontsmettingsmiddelen toegevoegd en erin zwemmen is aangenaam en erg relaxerend.
Om te vermijden dat er bij zware regenval meststoffen en aarde vanuit de tuin in de zwemvijver zouden stromen leg je de vijver best iets hoger dan het maaiveld. Dat is meestal nauwelijks te merken met het blote oog. Kan dat niet, dan leg je een drainage rond de zwemvijver die het aanvloeiende regenwater weg leidt.
De diepte van een zwemvijver schommelt rond de 150 cm. Dit laat jong en oud toe om probleemloos te zwemmen.
Wens je je tuin te verrijken met een zwemvijver?
Laat je hier inspireren en vind een betrouwbare aanlegger.
Informele zwemvijver
Een vijverrand die natuurgetrouw overloopt naar de tuin. Een oever die bestaat uit natuurlijke elementen als bloemen en planten, of ook keien en rotsblokken. Dat is de informele zwemvijver.
Formele zwemvijver
Een strakke zwemvijver voorzien van een mooie rand, smal of breed, in bijvoorbeeld blauwe hardsteen of moderne megategels. Een luxueuze toevoeging aan je tuin.
Zwemvijvers met het uitzicht van een zwembad

Zwemvijvers kunnen zo gebouwd worden dat ze sterk lijken op een zwembad. Dus de looks van een zwembad en het natuurlijke van een zwemvijver. Deze baden zien er ongeveer uit als klassieke zwembaden. Het voornaamste verschil zit in de filtering die biologisch gebeurt. De wanden zijn meestal loodrecht. De opbouw van de basisconstructie gebeurt doorgaans met beton of betonsteen.
De looks van een zwembad betekent ook meer luxe. Een mooie trap, strak ingebouwde verlichting,… echte verwennerij wanneer je veeleisend bent.
Is een zwemvijver goedkoop?
De aanleg van een zwemvijver kan goedkoper zijn dan die van een klassiek zwembad maar het verschil is meestal niet groot en hangt volledig af van de afwerkingsgraad.
De aanleg is - gezien de benodigde diepte en het specifieke filtersysteem - niet echt eenvoudig en vraagt kennis en ervaring. Daarom wendt je je best tot een gespecialiseerd aanlegger met voldoende knowhow op het gebied van zwemvijvers. Deze zal garant staan voor kristalhelder, gezond water zodat je zorgeloos kunt genieten, het hele jaar door!
Je kan ook besparen op de aanleg van uw zwemvijver door sommige werken zelf uit te voeren. Veel aanleggers leveren je de juiste materialen en begeleiden je bij een doe-het-zelf project!