Zijn vijverslakken schadelijk of nuttig voor je vijver?

Poelslakken worden door veel auteurs als schadelijk beschouwd terwijl men schijfslakken als nuttige afvalopruimers bekijkt. Het klasseren van levende organismen in de categorieën "schadelijk" of "nuttig" is in ieder geval louter arbitrair.

Limnaea auricularia, oorvormige poelslak

In de natuur heeft elk levend wezen een rol te spelen binnen de biologische levensgemeenschap in interactie met de andere organismen. De vaak - letterlijk en figuurlijk - vergruisde poelslakken zijn erg efficiënte beestjes die een belangrijke rol spelen in het zuiver houden van de vijver. Om te beginnen eten zij meestal nauwelijks gezonde planten maar veeleer rottende plantendelen en allerlei algbeslag. Zij beginnen aan de minst vitale van de planten te eten en dat komt de gezondheid van de planten eerder ten goede.


Het kan natuurlijk voorkomen dat er zoveel poelslakken in je vijver zitten dat ze ook gezonde planten beginnen eten. Dan is een vermindering van hun aantal aangewezen. Je kan overtollige slakken naar de sloot brengen of je kan ze voederen aan de vissen (eerst de schelp verbrijzelen).