Verlichting in en rond je vijver

Vijververlichting verlengt de tijd die je per dag kunt genieten van je waterpartij. Zeker in herfst en winter zal men meer genieten, na de terugkeer van de dagtaak. Ook ‘s avonds is er heel wat te beleven in en rond de vijverplas. Lichtstralen die in het water gebroken worden scheppen een contemplatieve sfeer.

Met buitenverlichting kan je langer van tuin en vijver profiteren. Vijververlichting zorgt ook voor een bijkomende dimensie. De kunstmatig verlichte waterplas ziet er helemaal anders uit dan overdag. Texturen en vormen van planten en ornamenten worden anders gedefinieerd. Het vallen van de avond krijgt een magische sfeer. Zelfs een bescheiden vijvertje en patio veranderen ’s avonds in een sprookje. Of het nu bewegend of stilstaand water is, verlichting geeft extra charme.

Je kijkt ’s avonds echt onder water en ziet dingen die overdag niet te zien zijn.

zwemvijver verlicht
typha panache

Vijververlichting in de praktijk

 

Een mooi verlichte waterval

Een spotlicht achter een waterval kan een zeer dramatisch effect geven. Wanneer je de waterval bouwt met behulp van een overhangende platte steen dan dient de ruimte erachter als klankkamer zodat het geluid van het vallende water mooier wordt. Deze “holle” ruimte kan perfect gebruikt worden om er een waterdicht spotlicht te plaatsen. Het licht schijnt dan door de kristallen waterlamel.

 

Mooi verlichte vijverplanten

Onderwaterschijnwerpers kan je gebruiken om bepaalde onderwaterplanten extra in de kijker te zetten. Experimenteer zeker eens met licht in de buurt van planten krabbenscheer. De bladrozetten, die lijken op ananasplanten, zien er van onderen verlicht echt prachtig uit. De fijne details zoals de stekels op de bladeren komen mooi tot uiting en je onderwaterlandschap wordt exotisch.

 

Een fontein verlichten

Lichtspots veranderen je fontein in een regenboog van kleuren. Wanneer je een fontein met een sterke spot langs onder verlicht, zorg er dan voor dat de lichtstraal verticaal naar boven schijnt in de waterstraal. Dit geeft de illusie dat het licht meedanst met het water. Het licht reist dan als het ware mee met het water. Je kan de prachtig verlichte fontein zelfs van kleur veranderen wanneer je kiest voor een RGB spot.

 

Tips voor succes met vijververlichting

Het succes van uw vijververlichting zal voor een groot deel afhangen van de subtiele plaatsing ervan. Experimenteren is de boodschap. Een gewone maar krachtige zaklamp is een erg nuttig hulpmiddel om op een mobiele manier te zoeken naar het leukste effect, de beste plaats om de spots op te stellen. Door uitproberen komt u tot het mooiste visuele plaatje. Een goed verlichte tuinvijver is een genot voor het oog. Laat de belangrijkste planten en blikvangers baden in het licht maar zorg ervoor dat er ook donkere partijen blijven, zoals de geheimzinnige waterspiegel.