
Planten die je vijverwater zuiveren
Zorg voor voldoende zuiverende waterplanten in de filterzone van je vijver. De rol die filterende vijverplanten spelen voor helder vijverwater valt niet te onderschatten...
Bij de beplanting van je vijver kies je best niet enkel voor mooie, gemakkelijk onder controle te houden traag groeiende vijverplanten.
De vijver heeft ook behoefte aan snelle groeiers die snel veel voedingsstoffen uit het water halen. Hoe sneller een vijverplant groeit hoe meer voedingstoffen hij verbruikt.
Een teveel aan deze voedingsstoffen zou immers enkel gunstig zijn voor de groei van algen. Een combinatie van meerdere van de hier genoemde snelgroeiende planten, zorgt voor een gezond vijversysteem.
Ontdek de verschillende soorten vijverplanten hier!
Vijverplanten bestrijden algenGrasachtige vijverplanten
Vooral grasachtige vijverplanten zuiveren erg goed en worden door professionele aanleggers veel gebruikt in moerasbedfilters.
Gele lis heeft een lange vegetatieve periode en is gemakkelijk te onderhouden. Het is ook een mooie plant en er bestaan interessante cultuurvormen: bontbladige vorm, met witte bloemen, met paarse bloemen.
Kalmoes is een plant met bladeren die sterk lijken op die van de gele lis. Langs één kant zijn ze gegolfd. Het is zeker een van de allerbeste gewassen voor de filterzone want het verbruik aan fosfaten is erg hoog.
Grote egelskop is een plant met zigzaggende bloeistengel. Daardoor valt hij op tussen de andere groene lisachtige planten. Hoewel grote egelskop in water tot 1 m diep kan groeien verkiest hij eigenlijk ondiep water.
Herfst en wintergroei belangrijk
Het is aanbevolen om een aantal herfst- en wintergroeiers (niet hetzelfde als wintergroen!) te voorzien in de vijver.
Beekpunge is een kruipend plantje (een soort bodembedekker) dat veel nitraat verbruikt. De stengels kruipen in alle richtingen zodat er vlug een volledig tapijt beekpunge te bewonderen valt.
Waterkers is ook erg nuttig. Waterkers verdraagt stromend water, houdt er zelfs van. Waterkers is vers te koop bij de kruidenier (als groente dus).
Lidsteng begint zeer vroeg in het voorjaar te groeien en dus te zuiveren. Deze ‘dennetjes’ zijn vooral in de lente erg mooi en komen in kleinere vijvers goed tot hun recht.Planten met 'schaduwvermogen'
Waterlelies zijn geen 'filterplanten' maar dragen wel flink bij aan het klimaat in de vijver. Zij zorgen voor schaduw over de vijver waardoor algen minder kans krijgen. Kies wel de soorten die qua grootte geschikt zijn voor het formaat van uw vijver. Gelukkig is er momenteel een groot aanbod middelgrote waterlelies geschikt voor de gemiddelde tuinvijver.
Ook waternavel geeft schaduw en staat erom bekend zeer sterk te zuiveren door zijn groeikracht. De kleine schildjes worden meestal een tiental centimeter boven het water geheven, wat een mooi zicht geeft als onderbegroeiing tussen hogere verticale planten.
Zuurstofplanten horen snel te groeien en zijn vrij makkelijk uit te dunnen. Ze nemen hun voeding rechtstreeks op uit het water via hun stengels en bladeren. Een goed voorbeeld wat betreft groeikracht is het gedoornd hoornblad, een zuurstofplant die wel 10 cm per dag groeit. Aarvederkruid is weinig eisend en groeit meestal erg goed. Bronmos heeft weinig licht nodig en groeit ook in de winter.

TIP
Je zet vijverplanten - zeker snelgroeiende - best in vijvermandjes om ze gemakkelijk onder controle te houden. Voor de meeste snelgroeiende planten kan je gerust een “voedselloos” substraat gebruiken zoals kiezel of beter Clinopti Plus. Dit laatste mineraal is ook actief als filter. Voor waterlelies gebruik je leem of klei als voedingsbodem.