koi

Plaats ook andere soorten vijvervissen in je koivijver

Het is aanbevolen andere soorten vissen toe te voegen aan je koivijver. Waarom?

In een vijver die enkel en alleen bevolkt is met grote koi, worden geen insecten, wormen of andere kleine vijverdiertjes gegeten. Ze kunnen echter problemen veroorzaken. 

Het werd al een aantal keren opgemerkt in ‘zuivere koivijvers’: de ongebreidelde voortplanting van kleine waterdiertjes. Soms gaat het om allerlei soorten muggenlarven, in andere gevallen zijn het wormen die de vijverslangen en de filtermedia verstoppen, soms is de waterdichting helemaal bedekt met larven van schietmotten.
Waarom in deze koivijvers en niet in andere vijvers?
Omdat grote koi wel grote insecten eten - zoals libellenlarven die de vijanden zijn van kleine waterdiertjes - maar weinig of geen interesse vertonen voor kleine waterdiertjes die dan in de mogelijkheid zijn zich ongeremd te vermeerderen. Een vijver enkel en alleen bevolkt met grote koi is ‘niet normaal’ in de natuur en is dus in onevenwicht wat betreft zijn bevolking.

Andere ‘carnivore’ vissen toevoegen is dus aanbevolen om zo een meer natuurlijke situatie te krijgen en om het aantal kleine waterdiertjes in toom te houden. Enkele aanbevolen vissoorten om toe te voegen aan je koivijver: goudwinde, sterlet, zeelt en vooral grondel.