Kleurige koi verantwoord verzorgen

Koi zijn statige, kleurrijke vijvervissen, dé troeteldieren van heel wat liefhebbers. Niet verwonderlijk want deze vissen zijn gracieus, lief en aanhankelijk.

Ben je gefascineerd door koi dan zal je deze ‘levende juwelen’ een gepast onderkomen moeten bezorgen. Richt de koivijver zo in dat hij goed onder controle te houden is. De diepte is erg belangrijk bij dit type vijver. Om de vissen een behoorlijk onderkomen te bieden is bij een koivijver een minimale diepte van 120 à 150 cm aangewezen. Het gaat immers om vissen die groot kunnen worden (tot een kleine meter lang). De koivijver bevat liefst ook minder diepe delen. In het ondiepe water, zo ergens een 50 tot 60 cm diep komen de vissen in het zonnetje liggen wanneer die schijnt. Ze spelen er graag en laten zich bewonderen. Voor u als vijvereigenaar is het de ‘viewing area’ waar je je troeteldieren kan gadeslaan en van dichtbij bekijken, ook hun flanken en zelfs hun onderzijde.

koivijver

 

kois
 

 

Hoewel je misschien enkel en alleen grote koïs in uw vijver wil houden, doe je er beter aan toch ook enkele andere soorten vissen te voorzien.
Sterlet, zeelt en grondel ontdoen de vijverwanden van vuil en insecten.