Kleurige koi verantwoord verzorgen
Koi zijn statige, kleurrijke vijvervissen, dé troeteldieren van heel wat liefhebbers. Niet verwonderlijk want deze vissen zijn gracieus, lief en aanhankelijk.
Ben je gefascineerd door koi dan zal je deze ‘levende juwelen’ een gepast onderkomen moeten bezorgen. Richt de koivijver zo in dat hij goed onder controle te houden is. De diepte is erg belangrijk bij dit type vijver. Om de vissen een behoorlijk onderkomen te bieden is bij een koivijver een minimale diepte van 120 à 150 cm aangewezen. Het gaat immers om vissen die groot kunnen worden (tot een kleine meter lang). De koivijver bevat liefst ook minder diepe delen. In het ondiepe water, zo ergens een 50 tot 60 cm diep komen de vissen in het zonnetje liggen wanneer die schijnt. Ze spelen er graag en laten zich bewonderen. Voor u als vijvereigenaar is het de ‘viewing area’ waar je je troeteldieren kan gadeslaan en van dichtbij bekijken, ook hun flanken en zelfs hun onderzijde.

Koïs zijn grote vissen die graag bewegen. Voor een degelijke koivijver is daarom een lengte van een 6-tal meter en een breedte van 2,5 tot 3 meter aangeraden. Vaak maakt men deze vijvers lang en smal. Daardoor is de gezondheidstoestand van al de vissen goed te controleren en kan je de koi ook vrij eenvoudig afvangen, bijvoorbeeld om naar een tentoonstelling vervoerd te worden.
Bouw de koivijver dicht bij huis om zonder veel moeite de vissen winter en zomer te kunnen verzorgen. Hij ligt liefst in de halfschaduw.
Koi hebben behoefte aan een goede waterkwaliteit. Vandaar dat een degelijke filterinstallatie een must is. De meerkamerfilter fungeert als mechanische filter en als drager voor bacteriën. Deze nuttige bacteriën breken de afvalstoffen stap voor stap af. Maar…de eindproducten van de afbraak in de filter zijn en blijven fosfaten en nitraten. De planten gebruiken deze stoffen om te groeien. Voor de planten kan men bijvoorbeeld een beekloop voorzien die het water terug laat vloeien naar de koivijver. Maak die beekloop voldoende diep en leg er substraat in. Het water wordt zo nog meer gezuiverd en ontdaan van de voedingsstoffen door de planten.
