Inbouwverlichting voor je vijver en zwemvijver: enkele aandachtspunten

Vijververlichting werkt steeds op laagspanning. Dat is veilig. Er is dus altijd een transformator nodig. Door de transformator wordt de 230 Volt stroom van het net omgezet naar een lage spanning, meestal 12 Volt of 24 Volt. Let ook op het type stroom: DC = gelijkstroom, AC = wisselstroom. Deze moet overeen komen met de gegevens van de spot.

De transformator zelf moet waterdicht zijn of beschermd tegen water opgesteld worden. Het is verstandig bij halogeenlampen het wattage van de transformator minstens 20 % sterker te voorzien dan de som van wattages van de eraan te koppelen apparaten. Voor 5 spots van 10 Watt voorzien we geen transformator van 50 Watt maar wel eentje van 60 Watt.


Voor de verbinding van de kabels gebruik je geen “suikertjes” maar wel waterdichte kabelverbinders, art.nr. 909116 (kabelverbinder) en art.nr. 909007 (kabeldoos).

Je plaatst de inbouwverlichting niet te diep (liefst niet meer dan 30 à 40 cm). Dan kunnen de lampen gemakkelijk vervangen worden zonder de (zwem)vijver te moeten leegmaken. Op die diepte is het bovendien makkelijk ze te reinigen, wat nu en dan nodig is, gezien de aanslag die er na verloop van tijd op komt. Hiervoor kunt u pompontkalker gebruiken.

-Inbouw in multifunctionele doorvoer


Het plaatsen van inbouwverlichting wordt eenvoudig dankzij het gebruik van een multifunctionele doorvoer WDM50 van 50 mm (art.nr. 901045) of een doorvoer van 110 mm (art.nr. 901110).

Een multifunctionele wanddoorvoer heeft langs één zijde een PVC-buisaansluiting zodat men er gemakkelijk een 50 mm buis (of respectievelijk 110/125 mm) op kan lijmen (met PVC lijm voor harde PVC). Je neemt de buis best lang genoeg, meestal langer dan de vijvermuur breed is.


Aan de voorkant is de doorvoer voorzien van een plat stuk met een flens. De rubberfolie wordt tussen de doorvoer en de flens geklemd. Wil je echt zeker zijn van een perfecte waterdichting dan breng je we wat EPDM Kit Pro aan tussen het platte vlak van de doorvoer en de folie. De flens plaats je erop en je draait de schroeven aan (best kruisgewijs en geleidelijk). Je laat de kit een aantal uren drogen alvorens je het eventuele teveel ervan met een scherp mes wegsnijdt.

Achteraan (kant van de tuin) zorgt een kabeldoorvoer (art.nr. 901047) voor de waterdichting (dus er staat water in de doorvoer en de buis). Maar opgelet: de kabeldoorvoer meet 50 mm en past dus niet in een 50 mm buis. De rubberen kabeldoorvoer van 50 mm past wel perfect in een mof die we op de PVC buis lijmen met lijm voor harde PVC.

De kabelklem bestaat in twee versies volgens de kabeldikte (tussen 6 en 9 mm en tussen 10 en 13 mm). Voor verlichting zal je meestal het type 6-9 mm nodig hebben.


De kabelklem bestaat uit een dikke rubber ring met insnijding waarin we de kabel duwen en langs beide zijden daarvan 2 halve maanvormige drukplaatjes. Om de cirkelvorm te behouden bij het aanschroeven met inbussleutel zorg je ervoor dat de aandrukplaatjes gekruist staan ten opzichte van elkaar (dus bijvoorbeeld de voorkant horizontaal en achterkant verticaal).

Uiteraard dien je voldoende kabel te voorzien om de lamp tot boven het wateroppervlak te kunnen brengen. Duw de kabel zigzag of spiraalvormig in het stuk PVC buis 50 mm tussen de wanddoorvoer en de kabelklem. Doordat je een lang stuk PVC buis hebt gebruikt is dit gemakkelijk.

Bekijk ook de instructievideo over het gebruik van de kabeldoorvoer (kabelklem) in combinatie met de multifunctionele doorvoer WDM50.

-LED-Vijververlichting


De energiezuinige BrightPower LED spots kan je rechtstreeks in de doorvoer WDM50 plaatsen.
De kleinere PowerLED spot kan je dankzij de aanwezige bajonetsluiting en een eenvoudig hulpstuk probleemloos in de doorvoer klikken.


Voor de grotere BrightPower LED W110 gebruik je de doorvoer van 110/125 mm (art.nr. 901110). Er zijn geen kabelklemmen van 110 mm beschikbaar. Daarom lijm je een PVC reductie van 110 naar 50 mm (art.nr. 811050D) op de buis van 110 mm, ga verder met buis van 50 mm en een mof van 50 mm en plaats daarin de kabelklem 50 mm.

spot zwemvijver
RGB spot