Hoe kan je een mooie beekloop aanleggen?

Heb je er nooit van gedroomd languit naast je eigen rivier te liggen rusten in de zon... Een idyllisch plaatje dat mogelijk wordt. Leg zelf een beekloopje aan met zacht kabbelend water, in je eigen tuin.

De waterdichting is het eerste waar moet worden over nagedacht. Dat was ook zo bij aanleg van de vijver. De waterdichting moet betrouwbaar zijn en dat op lange termijn, voor vele jaren. Ook die van de beekloop. Een degelijk membraan in Firestone EPDM wordt onder het hele beektraject gelegd en zorgt ervoor dat het water niet verloren kan gaan.
 

Meerdere mogelijkheden van beeklopen

Om beeklopen en watervallen te realiseren heeft men een zeker reliëf nodig. Wanneer het terrein plat is en er graafmachines aanwezig zijn voor de bouw van de woning dan kan het grove werk door deze machine worden gedaan. Uiteraard vraagt dat een soort totaalzicht op de 'toekomst' van de tuin.

Maar laten we gewoonweg vertrekken van de situatie waarbij er al een vijver in de tuin ligt. Men kan dan een tweede vijver(tje) aanleggen dat door middel van een beek en/of waterval wordt verbonden met de eerste. Het is belangrijk de verhoudingen tussen de verschillende watervolumes te respecteren. De vijver die onderaan lig moet altijd een groter volume water bevatten dan de hoger gelegen en heeft ook best een groter oppervlak. Men kan ook een serie boven elkaar aangelegde vijvers voorzien, telkens met elkaar verbonden door een beekje.