Skimmer staand

Skimmen

Gemiddeld 80% van de vervuiling die in een vijver terechtkomt komt van buitenaf. Bladeren, stuifmeel, zaadjes, dode insecten,... vallen in de vijver en gaan eerst drijven om na verloop van tijd te zinken. Het resultaat is gekend: troebel en groen water. In de winter kan het rottende materiaal zelfs giftig methaangas onder de ijslaag vormen. Dit is een gevaarlijke toestand voor het biologisch leven in de vijver.

Om dit probleem te voorkomen is het aangeraden zoveel mogelijk van het drijvend vuil te verwijderen, en dit dus zo snel mogelijk. Dit kan met een schepnet, maar het installeren van een continu werkende skimmer is veel efficiënter en praktischer.

Met skimmers kan men tot 85% van het oppervlaktevuil verwijderen vooraleer het naar de bodem zinkt. Dit betekent dat veel verontreiniging weggehaald wordt alvorens het gaat ontbinden. Skimmen betekent dus vervuiling vermijden.

BEKIJK HIER DE INSTRUCTIE VIDEO

FILTEREN

Al tijdens het plannen van je vijver en tuinomgeving is het goed te denken aan de integratie van je filter. Hagen, hout, steenkorven en muren kunnen de filter camoufleren.

Gravitaire of pompgevoede werking

Bij de meeste meerkamerfilters kan je een opstelling kiezen onder het vijverniveau (gravitaire werking zegt men, maar ook hier is natuurlijk een pomp nodig) of boven het vijverniveau (pompgevoede werking). Gravitair opgestelde filters kan je makkelijker wegwerken (onder het terras bijvoorbeeld) en de bezinking in de cyclonen is efficiënter. Meestal verkiest men een boven het vijverniveau opgestelde filter om verschillende redenen: de temperatuur is er hoger, wat de ontwikkeling van bacteriën begunstigt. Ook zijn plaatsing en onderhoud veel eenvoudiger, de kosten van aanleg zijn lager en je kan het systeem later nog uitbreiden zonder veel problemen.

 

  • Volledig filteren is een proces in verschillende stappen. Een perfect filtersysteem werkt én mechanisch én biologisch én er zijn aan het einde, na de filter, planten die de gemineraliseerde stoffen verbruiken.

Uitbreiding van het filtersysteem

Wil je een nog perfecter filtersysteem? Uitbreiding met een boogzeef, trommelfilter of UV-C straler is mogelijk.

Uitbreiding filtersysteem