Groen en troebel vijverwater voorkomen

Als alles loopt zoals het hoort zorgen het filtersysteem, de planten en de micro-organismen er samen voor dat afvalstoffen volledig worden verwerkt, met als resultaat kristalhelder water. Maar soms loopt het mis, voor korte of lange tijd.

Het water vertoont dan een zekere troebelheid en groenkleuring veroorzaakt door microscopisch kleine vuildeeltjes en zweefalgen.
Die toestand kan te maken hebben met minder gunstige weersomstandigheden zoals onweer of langdurige regen. Anderzijds kan dit ook te maken hebben met bepaalde onevenwichten. Een verkeerde verhouding in de mineralenhuishouding, een stagnerende plantengroei,… en het kwaad is geschied.

Helder water

Wat kan je doen?

De microscopisch kleine zweefalgen kunnen fysisch bestreden worden. Dat gebeurt met lichtgolven, namelijk die van het type UV-c. Dit is een soort licht dat wij mensen niet kunnen zien en dat opgewekt wordt door een buislamp die binnenin een UV-apparaat zit. Het water stroomt tussen de behuizing van het apparaat en een kwartsbuis die rond de lamp zit. Het UV-c licht valt de celkern aan van de zweefalgen die meedrijven in de waterstroom die door het apparaat passeert. Ze worden bijgevolg steriel en leven niet lang meer. Na twee tot drie dagen wordt het water weer helder. Je hebt uiteraard wel een pomp nodig (meestal deze die de filter bestuurt) om het vijverwater door het apparaat te sturen.

Een andere tip: voeg meer planten toe aan de vijver, zeker een aantal drijfbladplanten. Dat kan tijdens het hele groeiseizoen, dus in de praktijk van april tot augustus. Ook het gebruik van Clinopti Plus filtermineraal in de vijver of filter heeft een zeer gunstig effect op de helderheid van het water.