folie zonder vouwen

Folievijvers zonder vouwen

Strak is in de mode. Ook bij vijvers wens je tegenwoordig strakke wanden. Terwijl vroeger de vijverfolie vaak zomaar pardoes in de vijver werd geduwd met een hoop vouwen als resultaat ga je nu secuurder te werk.

Vouwen volledig of zoveel mogelijk vermijden kan op verschillende manieren. Een en ander hangt af van het model van de vijver, van het type folie en van de vakkennis van de aanlegger.

Strak aangewerkte Firestone PondGard folie

Folievijvers zonder vouwen

Bij eenvoudige rechthoekige vijvermodellen zijn er weinig vouwen te verwachten, behalve dan in de hoeken. Met wat inzicht in de manier van vouwen kan je er voor zorgen dat de vouw perfect verticaal in de hoek ligt.

Bij glooiende vormen zullen er meer vouwen zijn. Maar EPDM is echt soepel zodat de vouwen weinig prominent zullen zijn. Probeer het aantal vouwen te beperken (vaak kan je van meerdere kleine vouwtjes één grote maken) en probeer de vouwen zo verticaal mogelijk te leggen. Je kan de vouwen ook toekleven met rubber tape (QuickSeam Splice Tape voor Amerikaanse EPDM folie Firestone PondGard). Dit heeft niet enkel een esthetisch nut maar zal ook capillaire werking (en dus mogelijk waterverlies tijdens droge periodes) in de vouwen vermijden.

Een verdere stap is de toe gekleefde vouw camoufleren. Dat doet men met vormfolie (Form Flash voor Amerikaanse EPDM).

Smalle vijver


Wil men echt perfectie en helemaal geen vouwen dan wordt de vouw opengeknipt en de overtollige folie wordt weggenomen. Daarna wordt de EPDM folie opnieuw geassembleerd bij middel van koude vulkanisatie (bij Amerikaanse EPDM folie). Dit is een secuur werkje dat heel wat vakkennis vraagt en uitgevoerd wordt door ervaren professionelen. Die kunnen ook ingewikkelde vormen zoals trappen volledig waterdicht en vouwloos inpakken. De vijver krijgt als het ware ter plaatse zijn maatpak aangemeten. Heel wat zwemvijvers worden op deze wijze waterdicht gemaakt. Werk voor vakmannen.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van vooraf geassembleerde EPDM folie. De maten van de vijverput worden nauwkeurig opgemeten en doorgegeven. In atelier wordt er een “zak” in drie dimensies gemaakt met deze afmetingen. Standaard wordt hiervoor Europese EPDM folie gebruikt. De assemblage gebeurt hier met warme vulkanisatie.

Zo’n 3-D prefab EPDM is vaak een goede oplossing, zeker voor niet al te ingewikkelde vijvervormen. Er hoeven geen gespecialiseerde techniekers ter plaatse te komen. Daardoor is dit systeem vaak prijsgunstig. Het enige wat ter plaatse moet gebeuren is het leggen van het ondervlies en het openvouwen van de 3-D folie. Dat vraagt geen speciale vaardigheden en kan ook bij minder gunstige weersomstandigheden.

De Europese EPDM is volledig uniform zwart en de naden zijn smal en nauwelijks zichtbaar. Zo krijg je een vijver met mooi strakke wanden.

Wat doe je met de vouwen die in de folie komen wanneer je deze in de vijverput duwt?

 

Leg de vouwen zo verticaal mogelijk. Horizontale vouwen kunnen eruit getrokken worden en schuine kunnen vaak meer verticaal gelegd worden. Eens de vijver gevuld zullen verticale vouwen nog nauwelijks zichtbaar zijn, zeker wanneer je rubberfolie gebruikt.

Beperkt ook het aantal plooien. Van drie kleine vouwtjes kan je beter één grote maken. Dat is mooier en beter.

 

 

vouwen reduceren

 

koivijver waterlamel