siervijver

Een spiegelvijver in de tuin

Spiegelende waterplassen zijn gemakkelijk in te passen in de doorsnee tuin. De vorm kan harmoniëren met de omgeving of er juist mee contrasteren.

In de formele spiegelvijver zal de spiegeling van het water de schoonheid van de omgeving weerkaatsen. De strakke omkadering brengt orde, voegt lijnen toe. Een heldere spiegelvijver geeft zoals alle water een beeld dat continu verandert. Zon, winterse kale boomtakken, wolkentinten… elke minuut is anders. Licht, weersomstandigheden en zelfs aangename geluidseffecten vervolledigen het ontwerp.

Langwerpige vijvers passen prima bij rechte muren, terrassen en paden. Men kan er ook een waterspuwer in installeren. Vanuit de muur wordt water in de vijver gespoten. Dit laat toe te genieten van water op een beperkte ruimte.

Een goed uitzicht hebben over de vijver(s) is een pluspunt. Het is een echte luxe als dat kan vanuit de woonkamer of keuken. Er gemakkelijk bij kunnen, is ook belangrijk. Is er een terras in de buurt? Heerlijk om vlakbij de vijver te genieten.

Kleine watertoepassingen zijn leuk maar… als het kan is groter nog beter. Een groter wateroppervlak betekent meer kans op mooie spiegelingen.

informele siervijver
spiegelvijver kanaaltjes

Kanalen en kanaaltjes hebben een heel grote rol gespeeld in Moorse tuinen (met als beste voorbeeld Granada) en in de Franse tuinen uit de Renaissance. Tegenwoordig zijn kanaalvormige waterpartijen weer helemaal in.

Heel smalle kanaaltjes kunnen leuk zijn maar ze zijn op zich niet aangeraden als spiegelend element. Wanneer ze wat breder gemaakt worden is er veel meer kans op mooie spiegelingen.

Kanaaltjes worden vaak gebruikt om spiegelvijvers met elkaar te verbinden. Zo wordt het één groot watergeheel dat gemakkelijker zijn evenwicht behoudt.