wanddoorvoer

Een multifunctionele wanddoorvoer gebruiken

Strakke vijverafwerking is de trend. Uitstekende buizen, uitstekende verlichting… worden tegenwoordig gemeden.

Momenteel gebruikt men multifunctionele wanddoorvoeren om tot een perfect strak resultaat te komen. Men gebruikt ze voor buisverbindingen, overlopen, pompkabels, verlichting enz.

De wanddoorvoer WDM50 en WDM110 passen respectievelijk op/in PVC buizen van 50 mm en 110/125 mm. Ze zijn beide voorzien van een omgekeerde flens zodat ze perfect gelijk met de vijverwand komen te zitten, nagenoeg onzichtbaar.

Een multifunctionele wanddoorvoer heeft langs één zijde een PVC-buisaansluiting zodat men er gemakkelijk een 50 mm buis in kan lijmen (met PVC lijm voor harde PVC). Aan de ander kant - de kant van de vijver - is de doorvoer voorzien van een plat stuk met een flens.

           Werkwijze
 1. De PVC buis met de erop gelijmde doorvoer wordt in de muur van de vijver ingemetst. Altijd op minstens 20 cm afstand van een hoek of van de bodem. Het is verstandig de voorkant van flens in te pakken in een stukje plasticfilm om te vermijden dat deze voorkant besmeurd wordt tijdens het metsen/bezetten van de vijverwand.
 2. Op de plaats waar de doorvoer steekt wordt een opening genipt in het ondervlies dat onder de folie komt.
 3. De waterdichtingsfolie wordt geplaatst. Met de hand kan men door de folie voelen waar de doorvoer steekt.
 4. Met een krijtje duidt men de omtrek van de opening in de doorvoer aan.
 5. Men knipt een cirkelvormige opening in de folie.
 6. Plaats de flens met conische zijde naar de doorvoer gericht. We zoeken nu de plaats van één van de schroefvattingen en maken daar met eens schroef al een klein gaatje in de folie.
 7. De rubberfolie wordt dus tussen de doorvoer en de flens geklemd.
 8. Om zeker te zijn van perfecte waterdichting brengen we voldoende EPDM Kit Pro aan tussen het platte vlak van de doorvoer en de folie (dus onder de folie).
 9. De flens wordt erop geplaatst en we gebruiken het gemaakte gaatje om de eerste schroef te plaatsen.
 10. De schroeven worden aangedraaid (best kruisgewijs en geleidelijk).
 11. De kit gaat nu rondom rond gaan uitpuilen in de opening van de doorvoer. Zo hoort het.
 12. We laten de kit een aantal uren drogen alvorens we het eventuele teveel ervan met een scherp mes wegsnijden.
wanddoorvoer

 

wanddoorvoer

Meer toepassingen

Een Pond Technics multifunctionele doorvoer is voorzien van een bajonetaansluiting.  Zo kan je hem gebruiken als koppeling voor een vijverstofzuiger of als massage-jet.

Je kan hem ook gebruiken voor de inbouw van LED verlichting. Achteraan (kant van de tuin) zorgt een rubber kabeldoorvoer voor de waterdichting.

Een rubberen kabeldoorvoer van 50 mm past perfect in een mof die we op de PVC buis lijmen meet lijm voor harde PVC. De kabelklem bestaat in twee versies volgens de kabeldikte (tussen 6 en 9 mm en tussen 10 en 13 mm). Uiteraard moeten we liefst voldoende kabel voorzien om de lamp tot boven het wateroppervlak te brengen. Dit om ze te kunnen vervangen zonder de waterstand van de vijver te moeten verlagen.

We plaatsen de vijververlichting best op een diepte van 30 à 40 cm. De buis die we op de doorvoer lijmen is minstens 50 cm lang en aan de andere kant (tuinkant) lijmen we er dus een mof op.

We duwen de kabel in zigzag of spiraal in het stuk PVC buis 50 mm tussen de wanddoorvoer en de kabelklem. We draaien de drukplaatjes van de kabelklem aan (kant tuin).

technische tekening