De bladeren van je waterlelies zijn aangevreten langs de randen. Er zijn kleine en grote happen uit verdwenen...

Echt duidelijk is de oorzaak niet. De boosdoeners zijn dan ook goed gecamoufleerd. Het zijn rupsen die de schade veroorzaken. Ze leven in een zelf aan elkaar geplakt omhulsel van afgebeten stukken blad en kroos. Je moeten er echt naar zoeken en misschien wel je bril opzetten.

Kroosvlindertje legt eieren op waterlelie

Het gaat hier om het kroosvlindertje, Cataclysta lemnata, een grijswit motvlindertje met een spanwijdte van 15-25 mm. De witte vlindertjes vliegen rond van mei tot begin oktober en komen voor langs vijvers, poelen, rivieren en plassen. Ze verwijderen zich niet ver van het water waaruit ze geboren zijn en zijn dus eerder sedentair. Hun levensmilieu is stilstaand water, zeker als er eendenkroos aanwezig is.

De achtervleugels van het motvlindertje zijn wit met donkere vlekjes en banden. De motten vliegen zowel overdag als ’s nachts. Ze leven van plantensappen. De eitjes worden afgezet onderaan drijvende bladeren. Het achterlijf wordt over de bladrand heen gekromd door het vrouwtje. De rupsen zijn semi-aquatisch en bouwen drijvende huisjes.