Belangrijke materialen voor de waterdichting en filtering van de zwemvijver

Firestone PondGard

Waterdichting

Bij zwemvijvers maakt men bijna altijd gebruik van matzwarte folie, bij voorkeur de duurzame Firestone EPDM PondGard vijverfolie. Dit heeft verschillende redenen waarvan de belangrijkste zijn: de veel hogere levensduur, het opslorpen van warmte en het esthetische voordeel.

Vijvers met een zwarte waterdichting zijn mooier, zien er natuurlijker uit en de reflecties van planten en omgeving zijn hierin het meest spectaculair. Kijk je in een zwemvijver, dan zie je de hemel!
De zwarte bodem zorgt bovendien voor opslorpen van zonnewarmte. Dat betekent 4 tot 6 °C winst wat betreft de watertemperatuur. Dat scheelt én het is volledig gratis!

ClinoptiPlus

Biologisch filteren

Het filteren van de zwemvijver gebeurt op een biologische manier in de beplante zone van de vijver. Deze zone bevat filterende gesteentes en moerasplanten en garandeert een gezond en zuiver water. Biologisch filteren betekent reinigen met behulp van nuttige bacteriën. De bacteriën gaan afvalstoffen omzetten in door planten opneembare moleculen. De planten verbruiken deze stoffen voor hun groei. De cirkel wordt zo gesloten.

Als vulling voor de moeraszones kies je best voor poreuze gesteentes zoals lava en Clinopti Plus filtermineraal. Die hebben een groot inwendig oppervlak waarop de nuttige bacteriën zich kunnen vestigen. Ook de diepte van de moeraszone is van belang. Deze is meestal tussen 1 en 1,5 meter. Wanneer de moeraszone te diep is zou er zuurstoftekort kunnen ontstaan. Is ze te ondiep dan slaagt het moeras er niet in ook fijne vuildeeltjes te verwerken.

zwemvijver met moeras
zwemvijver met moeras
zwemvijver upflow