Aanbevelingen bij het toevoegen van nieuwe vijvervissen

Aankoop

Exemplaren kiezen uit goed onderhouden verkoop bakken. De vissen in de winkel observeren en letten op: gezondheidstoestand, vlekken op de huid, eventueel dode vissen in de bak. De vissen moeten levendig zijn en zich normaal gedragen.

Temperatuur

Wachten tot het vijverwater op temperatuur is gekomen (april, mei); tenzij de vissen het hele jaar buiten gebleven zijn. Belangrijk is dat het filtersysteem al een tijd in werking gezet is.

Transporteren

Wat betreft transport de vissen liefst in het donker transporteren. Zo kalm mogelijk. Daarom wordt de opgeblazen zak met vissen best in een doos gelegd die je op de achterbank zet, beschermd tegen de zonnestralen. De temperatuur blijft zo stabiel mogelijk.

Overplaatsing

Aangekomen op de bestemming bij de vijver leg je de gesloten zak gedurende 20 minuten in de schaduw in het water van de vijver. Vervolgens laat je 50% van het water uit de zak weglopen en vervangt dit door water uit de vijver. Je wacht nog 5 minuten. Nu laat je de vissen vrij; ze verlaten de transportzak in kalmte.

Observatie

Als er al vissen in de vijver aanwezig zijn is het aanbevolen de nieuwkomers eerst in quarantaine te plaatsen om ze te kunnen observeren.